Az önértékelés fogalmát megalapozó elméleti körök után, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk, s lemérjük vajon az alacsony,átlagos vagy magas önértékelési szinttel rendelkező emberek táborát erősíted. Az önértékelési teszt 10 állítást tartalmaz, ami 4 választási lehetőséggel van ellátva. Fontos, hogy őszintén válaszolj a kérdésekre, nincs mitől tartanod, bármilyen érték is jön ki, tekintsd úgy az eredményt, mintha egy nagy festmény előtt állnál, aminek már nem csak a keretét és a rajta lévő színeket, alakokat látod, hanem a festék textúrája és az árnyalatok is jól kivehetőek lesznek számodra.

  A Rosenberg Önértékelés Skála:

Milyen mértékben ért egyet a következő állításokkal? Válaszoljon az alábbiak szerint:

1 = egyáltalán nem értek egyet, 2 = nem értek egyet, 3 = egyetértek, 4 = teljesen egyetértek

 1. Úgy érzem, értékes ember vagyok, legalább annyira, mint mások.

1            2            3            4

 1. Úgy érzem, sok jó tulajdonságom van.

1            2            3            4

 1. Mindent egybevetve hajlamos vagyok arra, hogy tehetségtelen, sikertelen embernek tartsam magam.

1            2            3            4

 1. Képes vagyok olyan jól csinálni a dolgokat, mint mások.

1            2            3            4

 1. Úgy érzem, nem sok dologra lehetek büszke.

1            2            3            4

 1. Jó véleménnyel vagyok magamról.

1            2            3            4

 1. Mindent fontolóra véve, elégedett vagyok magammal.

1            2            3            4

 1. Bárcsak jobban tudnám magam tisztelni.

1            2            3            4

 1. Időnként értéktelennek érzem magam.

1            2            3            4

 1. Néha azt gondolom, hogy semmiben sem vagyok jó.

1            2            3            4

 A teszt értékelése a következő: 1, 2, 4, 6, 7 állítás esetében: teljesen egyetértek=3, egyetértek=2 pont, nem értek egyet=1 pont és az egyáltalán nem értek egyet=0 pont. Azonban a 3, 5, 8, 9 kijelentések esetében: teljesen egyetértek=0 pont, egyetértek=1 pont, nem értek egyet=2 pont és egyáltalán nem értek egyet=3 pont. Ha meg van a végeredmény, a következő besorolásba esel:

 • 15 pont alatt: alacsony
 • 15-25 pont alatt: átlagos
 • 25 pont alatt: átlag feletti

Fontos leszögezni, hogyha átlagos vagy átlag feletti az önértékelésed, nem érdemes feladni a blog bejegyzések követését, hiszen az önértékelési szinted megismerése egy plusz lépés az önismeretedhez.  Ez nem egy olyan folyamat, mint egy jó könyv kiolvasása, aminek az utolsó szavánál meg van a katarzis, becsukod, s felrakod a polcra porosodni. Ideje, hidd el az átlagos, vagy magas önértékelésnél is „porolni” egyet, vagy legfeljebb megnézni, mi az, ami ezzel az önértékelési szinttel a hatékony és sikeres nyelvtanulók csapatába emelhet és MEGTARTHAT.

Ha alacsony az érték – véleményem szerint itt a határérték, 15 pont is annak számít- akkor kérlek, ne kezdd az önostorozó mechanizmust, hogy „bezzeg én meg mondtam, hogy defektes vagyok a nyelvtanuláshoz, s még ez a teszt is rádob egy lapáttal”. Érdemes az eredményre úgy tekinteni, mint lehetőségre, ami végre nem az események elszenvedőjévé tesz Téged, hanem pro-aktív irányítójává, hiszen megismered kicsit közelebbről az alacsony önértékelésedből fakadó tulajdonságaid, s nem kell a vakvilágban tapogatóznod, mi az, amin érdemes dolgoznod.

A következő fejezetben az alacsony önértékeléssel párosuló jellemvonásokat, s a nyelvtanulásban érezhető hatásait írom le. Ha nem ez az érték jött ki, két megoldási lehetőséget kínálok fel: vársz egy picit, amíg az átlagos vagy átlagon felüli önértékelésűek jellemvonásait ecsetelem vagy elolvasod a következő részt, hátha nyelvtanárként, nyelvtanulóként valaki másra rá ismersz, esetleg mégis magadra bizonyos pillanatokban, s innentől kezdve nagyobb empátiával és toleranciával tudod kezelni a következő blogban leírt élethelyzeteket, amiket erősen átsző az alacsony önbizalom negatív kivetülése.

Forrás

Rosenberg, M. (1965). Society and the adolescent self-image. Princeton: Princeton University

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Keresés
Kategóriák
Archívum